Monday, September 6, 2010

Helipäevik

Panin seda ChucK'i nüüd natuke tõsisemalt proovile - proovi sisuks siis reaalselt midagi kokku panna helidest.

Kokku tuli alla minutine klipp, kus olid paar rütmi, bass ning mingisugune tilin - genereerisin need algarvude paigutuse põhjal arvuteljel (mis on eraldi teema). Rütm kõlas nagu rütm, taust nagu taust - mitte midagi eriti huvitavat, aga siiski omapärane ja midagi peale aegluse ette heita ei olnud.

Tulid välja ChucKi puudused:
  • Kuna kokku oli kaheksa kanalit & igaüks produtseeris kuskil 10 shredi - mis on ChucKi alamprotsess -, siis oli see minu arvutil üsna aeglane, hüppas ja ragises. Reaalajas genereerimine. Siiski kuulatav. Igaljuhul tähendab see, et ChucK-il on piirid - reaalselt huvitaks mind vähemalt tuhandeid kordi rohkem arvutusvõimsust tahtvad helid (kuna need praegused arvutused olid triviaalsed ja kümnendiksekundilise intervalliga), mispuhul jääb see arvuti sootuks aeglaseks.
  • Wav faili lindistus ainult vaikus, nii et üles panna ma seda ei saa [sest nüüd pean magama minema, kui tahan homme üldse ärgata] ..see ei ole puudus, aga mingisugune konfigureerimatus :) Eeldab manuaali lugemist. Mind huvitab, kas ta selle wavi puhul võimaldab ka seda, et reaalaja režiim välja lülitada ja kõik lõpuni arvutada - siis oleks wav igal juhul hea kvaliteediga ja muud saaks kuulata tegemise ajal halvema kvaliteediga. Eks kindlasti on nippe ka.
  • ChucK'i sisseehitatud pillidest on väga raske head kõla saada - samas on need ainsad, mis väga hästi töötavad ChucK'ga.
Kokku tähendab see (kaks esimest punkti) seda, et ma pean Fausti õppimist kiirendama ja võib-olla veel programme otsima, et saavutada, mida tahan ..kui reaalajas ChucK minu arvutis ei toimi korralikult, siis on tore, et huvitava keele õppisin, aga tuleb pillide-süntesaatorite valikut suurendada :)

Kolmas punkt - võib-olla tuleb lihtsalt otsida häid süntesaatoreid, võtta kood lahti ja siduda ChucK-iga, ChucK'i kaaskasutajad oleks samuti kahtlemata rõõmsad selle üle. Samas see võtaks aega & aega mul napib - tegelikult tuleks sellele helindusele kulutada kuu aega 12 tundi päevas, siis ma oleks oma oskuste suhtes juba natuke rahulikum. Praegu on 98% asja tegemisest õppimine ja ülejäänud aja kiirus ka ilmselt väiksem, kui võiks ..hea tsükkel on [inspiratsioon]=>[tulemus], mitte [piiratud inspiratsioon]=>[õppimine]=>[tulemus], sest viimane võtab kauem aega ..piiratud inspiratsioon tähendab seda, et teooria ei ole väga hästi selge ja ma tegelikult ei tea 100%, millised mu võimalused on (mida kerge vaevaga teha saab ja mis keerukamatest asjadest kui palju tööd võiks nõuda).

Aga muidu on kena, esimene loo moodi kõlav lugu :*) Ainult süda valutab & segab tööd.

No comments:

Post a Comment