Saturday, September 25, 2010

Helipäevik

Tegelen nüüd vaikselt ikka helidega (mis pole küll kindlasti mitte ainus asi, mida teen). Hetkel seisneb see selles, et uurin harmooniate ja helilainete teooriat, millel, nagu tuleb välja, on juba aastatuhandeid väga kindel ja tugev matemaatiline aluspõhi - milles küll, siiski, on mõningaid keerukusi ja probleeme, mida iga loo või heliredeli autor kuidagi lahendama peab konkreetses kontekstis. Ka need probleemid lisavad asjale põnevust.

Mingil põhjusel olen ma kuni siiani noodikirjas olevat kaheteistkümnelist jaotust ning oktaave pigem millekski peaaegu juhuslikuks pidanud, mida võiks kergesti asendada millegi muuga - ent, nagu näha, on need väga tugevale pinnale ehitatud ning põhjalikult läbi töötatud.

Ma usun, et heli ja kompositsiooni, aga ka (pillide) sünteesi ning helilainete analüüsi teooriat jagub mulle veel pikaks ajaks enne, kui ma hakkan tõsiselt tunnetama selle temaatika teoreetilist aluspõhja. Igaljuhul, kord astuma hakanuna, käin selle tee ka sinnamaale, kus suudaksin kõigi nende alustega kompositsioonis arvestada ning neid ära kasutada selleks, et pakkuda oma tulevase heliloomega suuremat naudingut :) Seniks kajastan ehk siin, kus punktis olen, ning võib-olla panen vahel mõne helikatsetise ka üles.

1 comment:

  1. Armin van Buuren on väga produktiivne muusik olnud ja ta on oma tööviise hästi kirjeldanud.
    http://www.youtube.com/watch?v=26IbBfP3lsA

    http://www.youtube.com/watch?v=zoW-fbFAsIQ&feature=channel

    ReplyDelete